Les herbes aromàtiques; un gran complement pels teus plats de proximitat
Bona nit, benvinguts altre cop a el consell de la setmana! Avui us portem un tema molt interessant, parlarem sobre herbes aromàtiques per cuinar, us explicarem les propietats de les herbes més comunes i que podem plantar al nostre jardí o trobar fàcilment en estat silvestre, i també us en direm unes quantes més per fer infusions!
Cal destacar que moltes de les herbes culinàries també es poden fer servir per infusions i les per fer infusions es poden fer servir com a culinàries, nosaltres us expliquem curiositats que creiem, però la millor qualitat de les plantes és que es poden fer servir per a un munt de coses! Fins i tot algunes d'aquestes es poden fer servir per a remeis naturals.
Herbes aromàtiques culinàries:
Caduques
- Julivert: el rei de la cuina, és condiment de tot allò que volguem, un element indispensable per a les picades i el coprotagonista de l'all i julivert, el podem tenir plantat al jardí però ull al manteniment ja que és bianual i quan floreix indica que s'ha de tornar a sembrar perquè en breus morirà.
- Alfàbrega: juntament amb pinyons, oli i all podem fer un pesto fresc per a les nostres pastes i amanides. És un gran complement per les pizzes, de fet la pizza margarita original porta alfàbrega i no orenga. La podem tenir a casa sobretot regada en abundància i que li toqui molt el sol. És molt sensible a les gelades, si la voleu mantenir durant l'hivern l'haurem de protegir amb algun plàstic a mode d'hivernacle.
- Menta: tot i ser una gran herba per a infusions, com a complement culinari té moltes possibilitats: a les sopes, per tomàquets confitats... i una recepta molt típica de la terra és les faves ofegades o faves a la catalana, on combina molt bé amb l'orenga. La podem plantar al jardí, però atenció és una planta molt invasora i s'ha de plantar en un test apart i lluny d'altres cultius. També la trobem en estat silvestre.
Perennes
- Farigola: un element indispensable dels rostits, salses de tomàquet i olis aromatitzats. En podem fer sopes i també infusions, i una recepta molt tradicional d'aquí que són les patates amb farigola. La podem tenir a casa, a més és un arbust molt resistent i adaptable a les condicions climatològiques. La trobem bàsicament en estat silvestre, i els boscos catalans n'estan plens!
- Romaní: com la farigola és un bon element sobretot pels rostits i olis aromatitzats, bàsicament cuina de carns. El podem tenir al jardí, i com la farigola és molt resistent i no necessita gaire aigua. La trobem bàsicament en estat silvestre.
- Orenga: el condiment principal de pizzes i amanides de tomàquet, en pasta fresca i sofregits, molt semblant al marduix. La podem plantar a casa i només cal tenir en compte evitar l'excès d'humitat i donar-li molt de sol. La trobem bàsicament en estat silvestre.
Herbes aromàtiques per fer infusions:
- Sàlvia: aquesta planta és molt amiga de les dones, ja que va molt bé fer-ne infusions durant el període menstrual i d'ovulació pels mals d'ovaris, i també va bé per evitar sudoracions nocturnes! Consell culinari: es pot fer mantega de sàlvia fonent la mantega amb aquesta planta i ho podem posar a la pasta, al pa o fins i tot a les sopes.
- Camamilla: és la infusió que tots coneixem quan hem tingut mal de panxa i per fregar-nos els ulls quan tenim conjuntivitis, però també és un genial antinflamatori.
- Marialluïsa: com la sàlvia és un gran remei pels dolors menstruals, té molt bon gust, va bé pel mal alè, relaxant i facilita la digestió.
- Poliol: és una de les més relaxants, molt bo i aromàtic, regula la menstruació i un consell: preneu-ne quan tingueu febre, la fa baixar!
- Ortiga: estimula l'aparell digestiu ja que és diurètica, millora la circulació i si estem atents a quan floreix la flor és encara més potent que les fulles. Consell culinari: colliu-ne molta i feu-ne una sopa, us sorprendrà!
Font: Marçal Morell per la 34ª Festa de la Ratafia |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada