dijous, 10 de novembre del 2016

El consell: com fer un hort (1)

Menjar de proximitat: l'hort a casa


Bona tarda amants de la proximitat! Avui us portem uns quants consells sobre com fer un hort a casa. Un hort a casa és la millor manera d'autoabastir-se i d'obtenir menjar de proximitat, tant de proximitat que el tenim al pati. Però per poder fer un bon hort hem de seguir una sèrie de passos:

1. Trobar un bon lloc per l'hort: un bon lloc és aquell on toca el sol una bona part del dia, un lloc aprop d'un punt d'aigua per facilitat a l'hora de regar i si pot ser una mica protegit del vent.

2. On cultivem: hem d'escollir el lloc on cultivar, si tenim un pati ho podem fer a terra però sinó haurem de triar si ho fem en bosses de cultiu, taules de cultiu, calaixos... nosaltres en aquest cas partirem de la tria d'un pati, en el pròxim consell us explicarem com fer un hort urbà i parlarem de totes les opcions.

3. Un sòl fèrtil per un bon cultiu: si no tenim terra adequada ens assegurarem de comprar terra bona en alguna botiga local de jardineria o l'anirem a buscar a algú que en tingui de sobres, i procurarem que estigui ben adobada (ATENCIÓ: l'adob orgànic el podem fer a casa, només es tracta de guardar les restes de la poda i orgàniques de menjar i les guardem en un lloc tancat, alternant capes de subtstàncies amb terra o substrat, es remena cada un temps i al cap de sis mesos tenim el nostre propi compost!).

4. Distribuïr bé l'espai: l'espai s'ha de distribuïr en parcel·les per tal d'accedir i distribuïr millor les plantes i ampliar quan volguem, Recomanem fer les parcel·les de 1,20x1,20m ja que és millor començar per llocs petits i anar ampliant segons necessitat.

5. La tria dels cultius: hem de triar el cultiu que necessitem o segons temporalitat, ja que hi ha cultius que es poden cultivar tot l'any i n'hi ha que no. Per exemple ara al novembre plantariem alls tendres, bròquil, ceba tendra, enciams, faves, pèsols, rabes...

6. Sembrar: primer de tot prepararem bé el terreny adobant-lo i llaurant bé la terra, després sembrarem les llavors barrejades amb terra en grups de dos o tres llavors i finalment afermarem bé la terra suaument amb la mà perquè quedin ben adherides al substrat.

I ja tenim el nostre hortet! Ara només ens queda regar i cuidar bé tot allò que hem plantat i tenir en compte quan hem de recollir els cultius perquè no se'ns fagin malbé! Si teniu alguna pregunta més sobre com fer l'hort podeu fer-ho als comentaris i us respondrem!

foto hort a casa aliments de proximitat
Font: Girona km0
La fotografia és d'un cultiu d'enciams.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada